Bilde: Forum Finnemarka 2024

Forum Finnemarka 2024

Drammen Friluftsforum deltok på Forum Finnemarka 24. oktober i Glitrevannverkets lokaler i Kobbervikdalen. Forum Finnemarka er en samarbeidsarena for helhetlig bærekraftig forvaltning av naturområdene begrenset av Tyrifjorden/Holsfjorden, Lierelva og Drammenselva. Ca 20 deltakere fra kommuner, friluftsorgansiasjoner, skog- og beitelag mfl. var samlet til lærerike presentasjoner og diskusjoner knyttet til vannforsyning, friluftsliv, skogbruk og beite i Finnemarka. 

Møtet startet med en presentasjon fra Glitrevannverket ved daglig leder Marius Asheim og vassdragsteknisk ansvarlig Elin Hønsi, som delte status og fremtidige planer for vannforsyningen i regionen. Glitrevannverket sikrer sunt og godt drikkevann til eierkommunene Drammen, Lier og Asker kommune, samt Frogn og deler av Holmestrand. Vannkildene er Glitre, Røysjø og Holsfjorden, og årlig vannproduksjon dekker forbruket til ca. 160.000 personer. 

For å sikre stabil og rimelig leveranse av hygienisk betryggende drikkevann til befolkningen i Drammen, ber Glitrevannverket alle om å ta ekstra hensyn når de ferdes i nedbørfeltene til drikkevannskilder og reservevannkilder. Allemannsretten gjelder, men det er noen få restriksjoner ved Glitre som begrenser allemannsretten: Det er ikke lov å bade i Glitre eller slå leir nærmere enn 100 meter fra vannet, det er ikke lov å bruke kano/båt/farkost på vannet i Glitre eller organisert aktivitet innenfor nedbørfeltet. Link til restriksjoner i nedbørfeltene.

Friluftslivets år 2025

Anne-Mette Kirkemo fra Buskerud fylkeskommune presenterte rammene og planene for Friluftslivets år 2025. Hun informerte om støtteordninger for både foreninger og kommuner, og med oppfordring om å samarbeide på tvers for å styrke og synliggjøre friluftslivet for alle dette året. 

Friluftslivets år 2025 har mye informasjon, ideer og tips tilgjengelig allerede, og nytt innhold tilgjengeliggjøres fortløpende. 

I tillegg til ulike nasjonale markeringer gjennom året, skal det lages et eget undervisningopplegg for førskolen og småskolen, "Kampen om hulderskogen." Det jobbes også med et gratis oppgavehefte for barn med forslag til hva du kan gjøre i naturen, og en egen "friluftsknapp."  

Statsskog: 

Torkel Skoglund (seniorkonsulent jakt, fiske og friluftsliv) og Rune Aamold (konsulent skog) orienterte om forvaltningen av Børresen-eiendommen, med vekt på skogbruk og friluftsliv. Det ble orientert om miljøprinsipper, bærekraftig skogsdrift, samt aktiviteter som fiskestell, skilting og merking, klopper og hengebruer. Det ble også poengtert viktigheten av at friluftsforeninger og kommuner registrerer stier i offentlige kart slik at skogsmaskinene får stien opp i sitt digitale system og kan navigere hensiktsmessig samt rydde opp i etterkant. 

Statsskog presenterte også hyttetilbudet sitt i Finnemarka, bestående av 2 utleiehytter (Nykjua og Lelangsplassen), 10 åremålshytter og 3 åpne koier. Dette er flotte utgangspunkt for folk flest til å nyte naturen. Hyttene kan du leie, og de åpne buene kan du benytte fritt. Bestilling kan gjøres på statsskog.no, iNatur eller ut.no

Statskogmillionen er et tilskuddsprogram fra Statskog, hvor én million kroner årlig deles ut til lag, foreninger og organisasjoner over hele Norge. Målet med Statskogmillionen er å fremme friluftsliv og aktiviteter i norsk natur, ved å støtte prosjekter som gir flere tilgang til og glede av naturen. Søknaden din kan gi deg kr 5 000 eller kr 10 000 i støtte. 

Virtuelle gjerder - erfaringer fra beitesesongen:

Presentasjon ved Otto Røed Monil om virtuelle gjerder for storfe og småfe. Monil er et nytt norsk teknologiselskap som leverer virtuelle gjerder, som en konkurrent til Nofence. Teknologien er designet for å holde storfe og sauer innenfor bestemte områder uten behov for fysiske gjerder. Systemet er basert på GPS-teknologi, lading av batteri via solcelle, lydadvarsel og mild elektrisk stimuli, som gir en fleksibel og skånsom måte å kontrollere bevegelsen til dyr på. 

Knut Birkeland fra Finnemarka beitelag fortalte om sine erfaringer med teknologien, og trakk fram flere åpenbare gevinster. Man kan raskt endre beiteområder uten å måtte fysisk bygge, flytte eller reparere gjerder, noe som sparer tid og arbeid. Systemet gjør det mulig å rotere beiteområder oftere, noe som hjelper til med å ivareta dyrehelsen og kvaliteten på beitemarkene. Ikke minst kan teknologien være et viktig tiltak i verneområder eller plantefelt for å holde husdyr borte fra sårbare naturområder uten behov for fysiske sperringer.

For turgåere i Finnemarka som ikke er like glad i å møte på kuer, informerte Knut Birkeland om at alle dyr har kubjelle festet på undersiden av Monil-klaven. Altså hører man bjellene i god tid og kan tilpasse turløypa deretter. 

Monil jobber med å optimalisere teknologien videre for småfe, som pt. har noen utfordringer. 

Se også referat fra samlingen hos FNF Buskerud.

 

 

Siste artikler
Bilde: Samarbeidsmøte mellom Drammen Friluftsforum, Drammen Kulturråd og Drammen Idrettsråd

Samarbeidsmøte mellom Drammen Friluftsforum, Drammen Kulturråd og Drammen Idrettsråd

Bilde: Kontaktutvalget for Speiderne i Drammensregionen

Kontaktutvalget for Speiderne i Drammensregionen

Bilde: Forum Finnemarka 2024

Forum Finnemarka 2024