Bilde: Informasjons- og innspillsmøte til Friluftslivets år 2025

Informasjons- og innspillsmøte til Friluftslivets år 2025

Drammen Friluftsforum deltok 29. august på et informasjons- og innspillsmøte arrangert av Buskerud Fylkeskommune, som markerte startskuddet for planleggingen av Friluftslivets år 2025. Arrangementet samlet representanter fra kommunene, frivillige organisasjoner og fylkesansatte for å diskutere muligheter og tilskuddsordninger knyttet til dette nasjonale satsningsåret.

Programmet for dagen inneholdt flere spennende innlegg:

1.Friluftslivets år 2025 i Buskerud

Anne-Mette Kirkemo i Buskerud Fylkeskommune orienterte om planene for Friluftslivets år 2025. Visjonen for året er at alle skal finne sin friluftsglede, med hovedmål om å skape begeistring, fremme naturvennlig friluftsliv, senke terskelen for deltakelse og sikre at de positive effektene varer utover 2025 og gir varig effekt.

Tre hovedsatsningsområder blir spesielt fremhevet: Oppdag din nærnatur, inviter hverandre ut og prøv nye friluftsaktiviteter.

Målgruppene er barn og unge, de som ikke er kjent med friluftslivet, og de som ønsker å bli mer aktive i naturen. 

Kommunene oppfordres til å samarbeide bredt med aktuelle foreninger og aktører, bidra med økonomiske ressurser, tilrettelegge og synliggjøre det som allerede finnes av eksisterende tilbud, og bidra til bredt eierskap gjennom gode medvirkningsprosesser.

Drammen Friluftsforum er i dialog med Drammen kommune om planlegging og koordinering av dette arbeidet framover. 

Anne-Mette Kirkemo i Buskerud Fylkeskommune

2. Tilskuddsordninger

Ingvild Langsnes Aarland fra Buskerud Fylkeskommune orienterte om de ulike tilskuddsordningene som vil være tilgjengelige for kommunene og organisasjoner som ønsker å bidra til markeringen, inkludert Miljødirektoratets tilskudd til friluftslivsaktivitet (frist 1. desember) og "Aktiv i Buskerud" (frist 1. november). 

3. Friluftslivets ferdselsårer 

Annette Christensen fra Akershus Fylkeskommune presenterte friluftslivets ferdselsårer, og la vekt på viktigheten av en helhetlig tilnærming til friluftsliv og hvordan bruke ferdselsårer inn i friluftslivets år. Det har blitt gjort mye bra arbeid på ferdselsårer og friluftsliv de siste 10 årene, men også stykkevis og delt pga. utfordringer med at det er personavhengig, hvilket gjør det sårbart, tilfeldig og ikke helhetlig. 

Annette berømmet innsatsen frivillige organisasjoner har gjort med turskilt prosjekter og merking av turstier og løyper. Dette gir synlighet, tydelighet og trygghet – ergo kan flere være i naturen.

Kommunenes viktigste leveranse i dette arbeidet framover er å få ferdig handlingsplan for å ivareta og utvikle kommunens ferdselsårer og friluftslivsområder - bruk Friluftslivets år 2025 som en motivasjon for rask og  god framdrift her. 

4. Kartlegging av friluftslivsområder

Eva Lill Kvisle informerte om den nasjonale satsningen på kartlegging og verdsetting av friluftslivsområder. Fylkeskommunene starter kartlegging/verdsettingsarbeidet i 2026 samtidig som kommunene skal revidere den kommunale kartleggingen. Dette skal være ferdig i hele landet innen 2030. 

Dette arbeidet er av enorm betydning mtp. det store utbyggingspresset i marka med ulike prosjekter som samferdselsprosjekter, vindkraftutbygging, vassdragsrevisjoner og hytteutbygging. 

Det er behov for å dokumentere områder og ruter som er viktige i regionalt og nasjonalt perspektiv. Kartleggingen og verdsettingen er også nyttig i arbeidet med areal- og naturregnskap, og viktig i forbindelse med planvask.

Eva Lill snakket også om statlig sikring av friluftslivsområder og tilskuddsordninger til dette. Drammen har i dag 12 statlig sikrede områder. Kommunen oppfordres om å søke tilskudd til tilrettelegging og skjøtsel (f.eks. infotavler/adkomst, toalett, avfallsløsning, universell utforming). 

F.eks. kan åpning av ny infotavle i Friluftslivets år 2025 sammen med et arrangement være et flott tiltak!

5. Kulturarv og friluftsliv

Tora Flovik Aune fra Buskerud Fylkeskommune snakket om samspillet mellom kulturarv og friluftsliv, og hvordan kulturminner kan berike friluftsopplevelsene. Hun oppfordret til å inkludere tilrettelagte kulturminner i aktiviteter, og nevnte spesifikt St. Hallvard-ruten og flyhangaren på Skavanger flyplass i Kongsberg som eksempler på steder der kulturarv og friluftsliv møtes på god måte.

Idémyldring i grupper

Etter en inspirerende formiddag ble det avholdt idéutveksling i grupper hvor deltakerne diskuterte hvordan vi best kan samarbeide for å gjøre Friluftslivets år 2025 til en suksess, og hvordan man kan få til inkluderende aktiviteter i kommunene i Buskerud. Her kom det mange gode innspill og ideer som Drammen Friluftsforum vil forfølge videre.

Vi ser frem til å ta del i Friluftslivets år 2025 og samarbeide på tvers av foreninger og aktører for å fremme friluftslivet i regionen vår. 

Siste artikler
Bilde: Samarbeidsmøte mellom Drammen Friluftsforum, Drammen Kulturråd og Drammen Idrettsråd

Samarbeidsmøte mellom Drammen Friluftsforum, Drammen Kulturråd og Drammen Idrettsråd

Bilde: Kontaktutvalget for Speiderne i Drammensregionen

Kontaktutvalget for Speiderne i Drammensregionen

Bilde: Forum Finnemarka 2024

Forum Finnemarka 2024