Politisk seminar i Drammen om den internasjonale naturavtalen
I desember 2022 ble verdens land enige om en global naturavtale for å stanse tapet av natur og bevare biologisk mangfold. Norge har forpliktet seg til å følge denne avtalen, og et viktig spørsmål er hvordan Buskerud fylkeskommune skal bidra til dette arbeidet. I forbindelse med Friluftslivets Uke 2024, inviterte Forum for Natur og Friluftsliv (FNF) Buskerud til et politisk seminar og debatt for å diskutere fylkeskommunens rolle i oppfølgingen av avtalen.
Mål for seminaret
Seminaret, som ble arrangert onsdag 4. september ved idylliske Blekktjern i Drammen, samlet politikere, fagfolk og publikum for å diskutere hvordan Buskerud kan møte de ambisiøse målene i naturavtalen. Hovedfokuset for dagen var å forstå hva den internasjonale avtalen innebærer, og hvordan Buskerud fylkeskommune kan bidra til å stanse tapet av natur.
Programmet
Dagen startet med en felles gåtur til Blekktjern. Vel fremme ventet enkel servering fra Jasmins kvinnenettverk, og etter en kort myldring ønsket Rune Håndlykken, styreleder i FNF Buskerud, velkommen.
Seminarets faglige innhold begynte med et innlegg fra Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet, som presenterte bakgrunnen for naturavtalen og hva den innebærer for lokale myndigheter. Gulowsen understreket viktigheten av at fylkeskommunene jobber aktivt for å nå målene om å bevare minst 30 % av naturen innen 2030.
Deretter delte Halvard Lægreid, spesialrådgiver i KS, sine erfaringer med bærekraftig natur- og arealforvaltning. Han pekte på de mange utfordringene fylkene står overfor, og hvordan samarbeid mellom kommuner, fylkeskommuner og nasjonale myndigheter er nøkkelen til suksess.
Politisk debatt
Et av høydepunktene på seminaret var den politiske debatten, der fylkestingsrepresentanter fra ulike partier diskuterte hvordan Buskerud kan følge opp naturavtalen. Representanter fra Høyre, Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Miljøpartiet de grønne, Venstre, Rødt og Sosialistisk venstreparti deltok i en engasjerende samtale om tiltak og hvordan de som politikere kan bidra til å bevare naturen i fylket.
Debatten, ledet av naturfilmskaper og tidligere politiker Arne Nævra, ga innblikk i partienes synspunkter. Det ble diskutert alt fra arealplanlegging til vern av grøntområder og viktigheten av å inkludere naturhensyn i politiske beslutninger.
Veien videre
Avslutningsvis var det enighet om at oppfølgingen av naturavtalen krever både politisk vilje, konkrete tiltak og samarbeid på tvers. Med Friluftslivets uke 2024 som bakteppe, ble det lagt vekt på hvor viktig naturen er for folkehelsen og livskvaliteten i Buskerud.
Les utdypende artikkel fra dagen hos FNF Buskerud.
Se opptak av hele seminaret her!